ICT en Techniek

Communicatiesystemen voor sportclubs

dinsdag, 9-10-2018  

Het gebruik van communicatiesystemen in de sport is niet meer voorbehouden aan internationale toernooien en teams. Communicatie middels communicatiesystemen komt ook voor bij kleinere clubs, op nationaal en regionaal niveau. Door de aantrekkelijke prijzen van zulke systemen zijn de kosten bovendien geen argument meer niet te kiezen voor communicatiesystemen. Een dergelijke manier van werken heeft een aantal voordelen: 

  • Scheidsrechters kunnen onderling communiceren over een wedstrijdbesluit
  • Bij ongeregeldheden kan er snel hulp opgeroepen worden
  • Er ontstaan minder misverstanden
  • De scheidsrechter wordt ondersteund door collega’s
  • Er worden minder fouten gemaakt bij beoordeling van spelsituaties
  • Meer spelplezier bij spelers 

Het is dus geen wonder dat allerlei sportclubs gebruik willen gaan maken van communicatiesystemen. Dit geldt voor voetbal, maar bijvoorbeeld ook voor korfbal, tennis, handbal en softbal. Voor alle sporten waarbij meerdere officials aanwezig zijn, kan deze manier van communiceren meerwaarde bieden. Op internet zijn veel voorbeelden te vinden van clubs die veel baat hebben bij onderlinge communicatie van scheidsrechters. Deze kunt u opzoeken om zelf een goed beeld te vormen van de voordelen van communicatie op het veld. 

Communicatiesystemen introduceren

Het introduceren van een communicatiesysteem vereist enige kennis van het systeem. Hiervoor kunt u een gespecialiseerd bedrijf in de arm nemen die uw wensen en eisen in kaart brengt en hierna een geschikt systeem voor u uitkiest. Daarnaast zullen uw medewerkers ook achter het besluit moeten staan te gaan werken met een of meerdere communicatiesystemen. Ten slotte zullen spelers ook moeten wennen aan de nieuwe manier van werken. Het is van groot belang dat de club dit besluit neemt met inachtneming van de landelijke regels voor de betreffende sport. Dit zal in de meeste gevallen geen problemen opleveren omdat het gebruik van dergelijke systemen gemeengoed aan het worden is. Er zijn talloze voorbeelden van clubs waarbij men zeer enthousiast is over deze manier van werken. Daarnaast hebt u technisch gezien niets nodig, behalve uw nieuwe communicatiesystemen die voor u worden geïnstalleerd. In deze meeste gevallen zal dit een soort portofoon zijn die eenvoudig in gebruik te nemen is. Een enkele instructie zal dan ook volstaan om uw medewerkers direct aan de slag te laten gaan. Bij regelmatig gebruik raken gebruikers snel gewend aan de manier van werken. In een mum van tijd zijn deze communicatiesystemen onmisbaar binnen de club. Tegen de zeer acceptabele prijzen is het de moeite waard te investeren in een dergelijk systeem. 

Betere spelregulatie

Uit onderzoek is gebleken dat spelsituaties beter beoordeeld kunnen worden als er gebruik wordt gemaakt van een communicatiemogelijkheid tussen meerdere scheidsrechters. Het systeem verbetert uiteraard de vaardigheden van de official niet, maar nu is het wel mogelijk om te overleggen en een grensrechter bijvoorbeeld direct te raadplegen. Een bekend voorbeeld is de VAR, video assisted referee, in het voetbal. Daarnaast wordt er bij tennis op hoog niveau ook gebruik gemaakt van metingen en animaties om een besluit te nemen over een situatie. Hierdoor wordt het vak van scheidsrechter ondersteund door data en kan het besluit van de scheidsrechter niet aangevochten worden. In de amateursport kon het aanvechten van een besluit in het verleden nog wel eens leiden tot vervelende situaties op en naast het veld. De veiligheid van officials wordt met het introduceren van communicatiesystemen in het spel ook nog eens gewaarborgd. Al met al zijn de meeste sportliefhebbers groot fan van deze nieuwe ontwikkeling. Deze communicatiesystemen zijn nu dus ook beschikbaar voor kleine clubs, en daarmee kunnen zij ook rekenen op eerlijker spel. Betere spelregulatie is dus een direct gevolg van het introduceren van communicatiesystemen. Daarmee verhoogt u de veiligheid en het plezier binnen de sport van uw keuze. Bekijk nu snel de website https://www.axitour.nl/communicatiesystemen-voor-de-sport/


Comments are closed.