Bedrijven en Bedrijfsleven

VCA cursus volgen?

zaterdag, 23-3-2019  

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is een veelzijdig en uitgebreid programma dat uw bedrijf helpt om veilig, gezond, en milieuvriendelijk te werken, met als doel om het aantal ongevallen te verminderen. Meer informatie of aanmelden voor een VCA cursus? Kijk dan op https://www.vca-cursus.com/ 

Welke VCA cursus is voor u geschikt?

Ten eerste heb je de VCA persoonscertificering. Hierin heb je momenteel drie persoonsgebonden VCA certificeringen:

 • Basis VCA: voor uitvoerende medewerkers
 • VOL VCA: voor zzp’ers en leidinggevenden
 • VIL VCU: voor medewerkers van uitzendbureaus

Als u voor een aannemer gaat werken heeft u meestal een Basis VCA diploma nodig. Na het volgen van een VCA cursus en het behalen van uw Basis VCA diploma toont u dat u de algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu beheerst en dat u deze kennis kunt toepassen. Met de opgedane kennis tijdens zo’n VCA cursus vergroot u zowel uw eigen veiligheid als dat van uw collega’s. U heeft kennis van de wet- en regelgeving, u weet hoe u gevaarlijke situaties en handelingen kunt herkennen en u weet hoe u deze kunt voorkomen. Ten tweede kunt u een VCA cursus volgen voor de VOL VCA. VOL VCA staat voor Operationeel Leidinggevenden VCA. Als u operationeel leidinggevende bent bij een aannemer of als u als zzp’er als onderaannemer werkt heeft u een VOL VCA diploma nodig. Hiervoor kunt u eerst deze VCA cursus volgen. Naast de voordelen van het Basis VCA diploma bent u ook een volwaardig aanspreekpunt voor zowel werknemers, de opdrachtgever en het management. Op dit moment is het bij Construction Media nog niet mogelijk om een VCA cursus in VIL VCU te volgen. Deze komt erg overeen met de VOL VCA echter is deze ook van toepassing op intercedenten bij uitzendorganisaties. 

Voor zowel de Basis VCA als de VOL VCA is het mogelijk om de VCA cursus klassikaal of online te volgen. 

Hoe ziet een VCA cursus eruit?

Bij deze cursus wordt gebruik gemaakt een zogeheten VGMbox. Als u luistert, kijkt en oefeningen doet dan onthoudt u maar liefst 80%. Dat is waarom een VCA cursus en examen van VGMbox een slagingspercentage van 93% heeft. Dit betekent dat er bij de VCA cursus geen boek aan te pas komt. De VGMbox zorgt voor audiovisuele VCA opleidingen. Een VCA cursus telt 12 hoofdstukken:

 1. Regelgeving en veiligheidsregels
 2. Veilig werken, overleg en inspecties
 3. Preventie
 4. Werkplek
 5. Persoonlijke beschermingsmiddelen
 6. Arbeidsmiddelen
 7. Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
 8. Gevaarlijke stoffen
 9. Elektriciteit
 10. Brand en explosie
 11. Ongevallen
 12. Noodsituaties

Bij de VCA cursus wordt gebruik gemaakt van een heldere structuur. Dit verbetert het leerproces. Door veel filmbeelden is het leren begrijpen van de inhoud van de VCA cursus voor de cursist prettiger en gemakkelijker. Uit ervaring blijkt dat de hoogste slagingspercentages worden bereikt als de cursist in een kort tijdsbestek de VCA cursus doorloopt. VGMbox biedt naast klassikale en online cursussen ook VCA examens aan. Op dit moment is het mogelijk om op 26 verschillende locaties in heel Nederland een VCA cursus te volgen. Daarnaast zijn er maar liefst 129 locaties om je VCA examen af te leggen, en hiermee je VCA diploma te halen.

Lees meer…


Comments are closed.